Zpráva z farmy 4/2015

07.01.2016 08:21

Na začátku října 2015 jsme si přivezli 10 herefordských jaloviček z Farmy Almako rodiny Kolářových. Jalůvky budou trávit zimu ve stáji, kde budou přikrmovány, aby z nich vyrostly pěkné ročky, které dají základ našemu chovnému stádu. Na jaře 2016 jalůvky vypustíme na pastvinu společně s našimi červenostrakatými krávami.

 

V listopadu náš australský ovčák Artuš z Bučávky úspěšně složil zkoušku ZVOP (jedná se o zkoušku základních vloh ovčáckého psa). Na příští rok se chystáme na naše první HWT (Herding working test), což už je opravdu pracovní "pasecí" zkouška :o).

 

V rámci zlepšení tréninku v pasení jsme na podzim zakoupili 5 jehniček masného plemene Oxford Down. Dvě z nich by měly být březí a měly by se na jaře 2016 bahnit :o). Mimo trénink v pasení jsou naše ovejdy určeny především k vypásání areálu a hůře dostupných ploch našich pastvin. 

 

Koně jsme z pastvin stáhli do zimoviště a do zimních výběhů. Někteří koně z pastviny odjeli na zimu domů ke svým majitelům, ti, kteří tady zůstali se rozdělili podle svých schopností a možností. Zdravotně omezení a starší koně se přesunuli na zimu do stájí. Na jaře zase většinu koní vypustíme na pastviny a budou si užívat svého klasického koňského stádového bytí :o). 

 

Vánoce jsme strávili v klidu a pohodě, letošní začátek zimy zatím pro naše zvířata byl více než příznivý. Už se ale těšíme na sníh a na pořádný mráz :o). Alespoň na chvíli...

 

Pro rok 2016 očekáváme přírůstky hned několika mláďat. V březnu/dubnu by se měly bahnit dvě jehničky, v půlce dubna se bude hřebit naše welsh mountain pony kobylka Baruška, v květnu se bude telit Kate a hřebit Lily a v červnu se nám ohřebí Rita. Poslední mláďata budou na podzim - budeme telit poslední dvě krávy (Jituchu a Julii). 

 

O všem podstatném, co se u nás bude dít v roce 2016 Vás budeme informovat :o).