Zpráva z farmy 3/2015

29.09.2015 12:51

Máme za sebou první i druhé senoseče a snad v rekordním čase se nám podařilo vše zvládnout velice rychle. Letošní rok jsme dělali mnohem více senáží než loni, zejména z důvodu zajištění pořádné krmivové základny pro naše krávy a několik dušných koní, které tady máme v rekonvalescenci. 

 

Z našich chovných AQH klisen máme nakonec březí Lily a Ritu. Obě jsou březí po úžasném černém AQH hřebci Smooth Cool Cat ze Silverstone Ranche. Tiger se po náročném jaru nakonec rozhodla, že počká na příští rok a zatím tedy tráví svůj čas couráním se po pastvině, výchově mladých koní ve stádě, procházkama v terénu a také vozením našich dětí :o). 

 

V našem kravském stádečku se také udály změny... Připustili jsme Kate i Jitušku. Kate již máme zjištěnou březí a Jitucha teprve na vyšetření březosti čeká. Zatím má stále pod sebou svou letošní jalovičku Kvítí, kterou bude brzy čekat odstav a půjde do nového "holčičího" stáda. 

Julinka nám dala na začátku září nádherného býčka :o). Děti si jej pojmenovaly Pascal alias Steak II :o). Pascal byl naše první tele narozené venku na pastvině. Přes pravé poledne, pod našim dohledem, nicméně skoro sama si s malým Pascalem Julinka poradila sama... 

 

Opět jsme se byli něčemu přiučit. 22. - 23.8. jsme se zúčastnili semináře s americkým horsemanem Busterem McLaurym na Q ranchi v Bezděkově. Tento seminář pořádali Bára a Vašek Bořánkovi z Ranche28. Domů jsme přijeli plni dojmů, kdy nejpůsobivější pro nás bylo vidět styl obsedání koní v Americe. Buster a jeho přátelé totiž obsedají vždy více koní najednou... Všichni jsou v jedné ohradě a základní práce na mladých remontách probíhá výhradně ze sedla staršího klisného koně :o). Velice nás to motivovalo a naši Belindu zkusíme obsednout tímto způsobem :o). 

 

Do naší stájové party přibyli také noví osadníci :o). K radosti našich dětí jsme jim pořídili dvě koťátka - resp. kocourky. Každé dítě si vybralo jednoho, ale jména jsou mi dodnes záhadou... Nechali jsme výběr jmen výhradně na dětech a tak se kocourci jmenují každý den jinak :o). Z původního Toma a Jerryho jsme aktuálně na Škrábanci a Fouskovi...

 

No a poslední a největší novinkou naší stáje je náš nový přírůstek. Přivezli jsme našim dětem nádhernou bílou welsh mountain poničku Barunku, která by se nám měla v dubnu příštího roku hřebit :o). Máme z ní ohromnou radost. Naprosto okamžitě se stala miláčkem naší Elišky a já za ní budu muset chodit potají, abych se ní vůbec přes Eliščinu péči dostala :oD. 

Barča, foto by www.trawelstud.com

 

Otec našeho budoucího hříbátka Voermanhof Nicolas, foto by www.trawelstud.com